Koll på lagen

Trakasserad av släkten

Simon fyller år och har köpt ett nagellack som matchar hans outfit. När släkten kommer skrattar de åt honom. Olagligt eller bara otrevligt?

Fallet

Lyssna på fallet

Läs fallet

Simon fyller snart 18 år. Födelsedagen ska firas med hela släkten. Simon gillar att klä upp sig och har köpt ett nytt nagellack som matchar hans outfit. Han är lite nervös, för tidigare har flera av hans äldre släktingar kommenterat hans utseende när han klätt upp sig, eftersom han inte har ”traditionellt manliga” kläder.

18-årsdagen kommer och festen drar i gång. När Simons morfar och morbror kommer börjar de direkt kommentera Simons kläder och utseende. De säger till Simon att han ser ut som en jävla bög och slampa. Simons morbror tittar på Simons målade naglar och skrattar. Simon känner sig ledsen, kränkt och arg över att hans morfar och morbror förstört hans kväll och framför allt för att de inte accepterar Simon som han är.

Fundera

Är det svårare eller lättare att säga ifrån om det är en släkting som kränker dig? Jämfört med om kommentarerna kommer från en i klassen, en på jobbet eller en främling.


Vilket brott

Du är jurist och vet att kränkningar kan vara olagligt. Vilket brott handlar fallet om?

Fel svar
Fel svar
Fel svar
Rätt svar

Rätt svar är att det handlar om förolämpning i detta fall!

Förolämpning (brottsbalken 5 kap 3 §) är att säga något nedsättande till en person, för att få personen att känna sig mindre värd.

Vad är skillnaden mellan förolämpning och förtal?

Både förtal och förolämpning är kränkningsbrott. Skillnaden är att förtal är när man sprider rykten/pratar bakom ryggen – alltså pratar OM någon. Förolämpning är istället att kränka någon “mellan fyra ögon” – alltså att prata TILL någon.

Varför är det inte diskriminering?

Diskriminering gäller inte mellan privatpersoner.


Det verkliga fallet

Fallet är påhittat men skulle något liknande hända och leda till åtal skulle brottet förolämpning vara aktuellt. Eventuellt också med ett hatbrottsmotiv, eftersom kränkningarna handlade om Simons könsuttryck.

Varför är det inte diskriminering?

Diskrimineringslagen gäller inte mellan privatpersoner. Hade en liknande händelse skett i tex skolan eller på jobbet skulle det kunna handla om diskriminering i form av trakasserier utifrån grunden könsidentitet och könsuttryck.

Info och tips

Hur kan man hantera om man blir utsatt för kränkningar av någon i sin familj eller släkt?

Det kan kännas svårare att bemöta kränkningar från någon som står en nära. Det alltid bra att säga ifrån eller på andra sätt visa att det inte är okej, tex genom att gå därifrån. Kanske personen inte är medveten om att det den säger är kränkande.

Det kan också vara bra att prata med någon annan i familjen om hur du känner som kan backa upp dig om det blir en diskussion.

Förolämpning är ett målsägandebrott, det betyder att du själv måste driva fallet i domstol. Ibland kan du få hjälp av åklagare om du är under 18 år.

Panik-lämna sidan! Ikon person som springer
Ikon person som springer Panik-lämna sidan!