Om Koll på lagen
Koll på lagen är ett projekt som handlar om att stärka ungdomar med kunskap om vardagsjuridik och hur de praktiskt kan ta tillvara på sina rättigheter. Genom projektet får ungdomar lära sig om lagar och rättigheter de kan komma att möta i sin vardag. Det kan vara situationer i hemmet, på köpcentrumet, på nätet, på fritidsgården, mötesplatsen, i kontakt med polisen eller på jobbet.
Projektet
Kunskap om hur samhället fungerar är ingen självklarhet, särskilt inte juridisk kunskap. Praktisk juridisk kunskap är en rättvisefråga och en viktig del för att kunna tillvarata sina rättigheter och säkerställa att man blir rättvist behandlad i kontakt med samhället.
Kunskap om praktisk juridik ska inte vara förbehållet de som av eget intresse väljer att utbilda sig inom juridik på gymnasiet/ juristprogrammet, eller har föräldrar som kan förmedla dessa kunskaper vidare till sina barn. Att inte ha grundläggande juridisk kunskap innebär att man i praktiken inte kan ta del av samhället på lika villkor, och att ens möjligheter därmed begränsas. Det är fel och det vill vi motverka!
Koll på lagen startade som ett treårigt projekt av Byrån mot diskriminering i Östergötland , med finansiering av Allmänna arvsfonden (2021-2024).
Från juli 2024 utvecklar vi Koll på lagen till yngre barn (6-12 år), genom projektet ”Koll på lagen junior” som finansieras av Allmänna arvsfonden (2024-2026).
Under 2025 kommer Koll på lagen spridas till fler aktörer i Östergötland genom projektet ”För ungas framtid – Koll på lagen” som finansieras av Svenska postkodlotteriets stiftelse.
Metodmaterial till fritidsgårdar och mötesplatser
Tillsammans med ungdomar och personal på fritidsgårdar/mötesplatser har vi utvecklat denna hemsida med interaktiva övningar och tips om vardagsjuridik för unga. I projektet har vi även utvecklat ett fysiskt metodmaterial bestående av ett spel, filmer, informationsmaterial och diskussionskort. På ett konkret och praktiskt sätt lyfter hemsidan och materialet frågor om lagar och rättigheter som ungdomar kan ha användning för i sin vardag.
Materialet utgår från ungdomars egna upplevelser och erfarenheter i kontakt med samhället, skola och arbetsliv. Det kan handla om situationer då de upplevt orättvis behandling, kränkningar eller diskriminering. Det kan också vara frågor om yttrandefrihet på nätet, förtalsbrott, kränkningar i skolan, rättigheter i köpcentrumet, när en söker jobb eller är i kontakt med polisen.

Vill du veta mer? Fortsätt gärna läsa på dessa sidor!
Hur används hemsidan?
Den här hemsidan är för barn och unga som vill lära sig om lagar och rättigheter. Här finns också stöd för vuxna…
Läs mer