Koll på lagen

För fritidsledare

Lär barn och unga om vardagsjuridik! Den här sidan riktar sig till fritidsledare, skolpersonal eller andra som arbetar med barn och unga. Här samlar vi material, utskrifter och information som är till nytta om du vill arbeta med Koll på lagen i din verksamhet.

Koll på lagen metodbok, öppen med några sidor synliga

Metodbok om vardagsjuridik och rättigheter för unga

Den här boken är en guide för hur du som arbetar med unga kan lyfta frågor om vardagsjuridik och rättigheter. Boken är en del av Koll på lagens verktygslåda – som även innehåller brädspel, diskussionskort, filmer, hemsida och informationsmaterial.

Koll på lagen – Metodbok om vardagsjuridik och rättigheter för unga

Brädspel

Brädspelet låter deltagarna lösa olika fall och svara på frågorna “Är det olagligt? I så fall, enligt vilken lag?”  När en spelare lyckats lösa ett fall från varje område vinner hen och blir spelets stjärnadvokat!

Spelet passar bäst ungdomar från 13 år uppåt och är utformat för 2-6 spelare, men det går bra att bilda team om fler vill spela samtidigt.

Utöver det nedladdningsbara materialet behöver ni 2-6 spelpjäser och en vanlig tärning.

Koll på lagen – Brädspel [spelkort]

Koll på lagen – Brädspel [instruktion]

Koll på lagen – Brädspel [spelplan]

Informationsmaterial

Lagar på nätet, diskrimineringslagen och vardagsjuridik på lättläst svenska och vad en som ung kan göra om en blir utsatt för brott eller kränkningar. I verktygslådan ingår affischer, loppor och annat informationsmaterial som kan användas i verksamheten.

Tips! Sätt upp info på toaletten. Vissa frågor kan vara känsliga, på toaletten går det att läsa, fota av och kolla upp informationen ifred.

Ikon skrivare

Material

Här samlas affischer och annat material som ni kan skriva ut och använda på en gång eller ladda ner för att använda…

Läs mer
Ikon bok med bokmärke

Lagar

Koll på lagens egna lagbok! Vi har översatt olika lagar och brott från ”juridiska” till ett lite enklare språk. Här finns alla…

Läs mer
Panik-lämna sidan! Ikon person som springer
Ikon person som springer Panik-lämna sidan!