Koll på lagen

På nätet

Lagar som gäller utanför nätet gäller också på nätet. Vissa brott kan vara lättare att bevisa om det sker på nätet, eftersom det kan finnas tex. screenshots och andra bevis. Vad vet du om lagar på nätet?

Quiz!

Kommentar på Instagram ”Jag ska slå dig”- Olagligt eller bara otrevligt?

Rätt svar
Fel svar

Olagligt. Olaga hot betyder att det är olagligt att hota en person så den fruktar för sitt liv, säkerhet eller egendom. Hotet behöver inte vara riktat direkt till personen. Den som hotar kan också nå offret genom offrets familj eller vänner, om man räknar med att hotet ändå ska nå offret genom dem.

Det kan vara olagligt att skicka otrevliga meddelanden upprepade gånger till någon trots att personen sagt ifrån – Sant eller falskt?

Rätt svar
Fel svar

Sant. Ofredande kan vara fysiskt tex. mobbning, att knuffa eller hålla fast någon. Det kan också vara att någon flera gånger ringer eller skickar oönskade meddelanden med trakasserande innehåll. Avsikt spelar roll! Den som ofredar måste veta om att det den gör är fel.

Det kan vara olagligt att lägga upp en bild på någon på Instagram och skriva att personen har gjort något olagligt- Sant eller falskt?

Rätt svar
Fel svar

Sant. Förtal. Att sprida rykten om att någon gjort något brottsligt eller andra saker som får andra att tycka sämre om personen.

Att skriva till någon i ett kommentarsfält att personen är tråkig och irriterande. Olagligt eller bara otrevligt?

Fel svar
Rätt svar

Otrevligt. Att bara sprida att någon är tråkig räknas inte som förtal, då det bara handlar om ens egna värderingar.

Att sprida bilder med hat mot muslimer på t.ex. Facebook kan vara olagligt. Sant eller falskt?

Rätt svar
Fel svar

Sant. Hets mot folkgrupp. Att sprida kommentarer som kränker en person eller grupp utifrån kategorierna: Ras, Hudfärg, Nationell eller etniskt ursprung , Religion, Sexuell läggning eller Könsidentitet eller könsuttryck.

Att filma en trafikolycka där offret går att känna igen och lägga upp filmen på sociala medier. Olagligt eller bara otrevligt?

Rätt svar
Fel svar

Olagligt. Olaga integritetsintrång. Det är brottsligt att göra intrång i någon annans privatliv genom att sprida bilder/uppgifter: om någons sexualliv, om hälsotillstånd, om någon utsatts för ett brott, på någons helt eller delvis nakna kropp.

Det kan vara olagligt att printscreena eller fota någon i smyg. Sant eller falskt?

Rätt svar
Fel svar

Sant. Kränkande fotografering. Det är ett brott att i hemlighet fotografera eller filma någon som befinner sig i sin privata miljö eller på en annan plats som är avsedd att vara privat. Det kan vara på en toalett, i ett omklädningsrum eller liknande.

När du köper en tågbiljett på nätet har du rätt att ångra köpet inom 14 dagar. Sant eller falskt?

Fel svar
Rätt svar

Falskt. Ångerrätten som finns med i Distansavtalslagen gäller inte hotell, resor eller tidsbestämda event som match- eller konsertbiljetter.

Bilder, filmer och texter får spridas på nätet så länge man inte laddar ner dem permanent till sin dator. Sant eller falskt?

Fel svar
Rätt svar

Falskt. Upphovsrättslagen handlar om att du inte får använda texter, bilder, musik som någon annan skapat utan deras tillstånd. Skaparen har ensamrätt att bestämma vem som får dela exemplar eller publicera och sprida på nätet.

På Snapchat: ”Om du inte hjälper mig nu kommer jag berätta för dina föräldrar att du ljugit”. Olagligt eller bara otrevligt?

Fel svar
Rätt svar

Otrevligt. Även om det kan uppfattas som ett hot måste hotet i sig vara olagligt. Det kan vara att hota någon med vapen, eller hota om att begå ett annat brott mot någon. Det är inte olagligt att berätta för någons föräldrar om hen ljuger.

Sådär ja, du fick 0/10 frågor rätt!

Info och tips

Att veta vad som gäller på nätet, rent juridiskt, är inte alltid helt lätt. Det som är självklart att det är brottsligt offline, kan av någon anledning kännas mindre allvarligt online. Har du blivit utsatt för näthat eller andra typer av kränkningar på nätet?

  • Näthatshjälpen har tips och stöd för hur du kan spara digitala bevis och polisanmäla brott på nätet.
  • Av fri vilja är en hemsida om sexualbrottslagar i Sverige. Där kan du få information och stöd om du eller någon du känner blir utsatt för sexualbrott, både online och offline.
Panik-lämna sidan! Ikon person som springer
Ikon person som springer Panik-lämna sidan!