Koll på lagen

Kränkningar på YouTube

Din klasskompis får homofobiska kommentarer på sin Youtubekanal. Vad gör du?

Fallet

Lyssna på fallet

Läs fallet

Adam har gått i samma klass som dig sen lågstadiet, ni pratar ibland i skolan men brukar inte umgås så mycket på fritiden då ni har olika kompisgäng. Adam har nyligen kommit ut som bisexuell. En dag ser du att en annan elev på er skola har skrivit nedsättande kommentarer på Adams Youtubekanal. På Youtubekanalen skriver eleven bland annat ”äcklig bög”, ”du kommer aldrig förlåtas av gud” och ”dö cp”.

Vad skulle du gjort i den här situationen? Välj ett alternativ

Ingenting. Det är bäst att inte lägga sig i någon annans situation. Jag vill ju inte att den andra eleven börjar hacka på mig.

Det kan vara svårt och jobbigt att säga ifrån, särskilt om man själv är rädd för att bli utsatt. Men även om det är jobbigt är det viktigt att tex stötta din klasskompis eller prata med någon vuxen om vad du sett.

Prata med Adam och säga att jag ser vad som händer och att jag inte gillar det. Fråga om det är något jag kan göra för att hjälpa till.

Det är jättebra att du stöttar din klasskompis, det betyder mycket att veta att man inte är ensam!

Pratar med en vuxen som jag litar på (ex. lärare, kurator, fritidspersonal) och berätta för dem om situationen.

När det händer saker mellan klasskompisar tex på nätet så har faktiskt skolan ett ansvar även om det inte sker på skoltid. Det är jättebra att du säger till någon vuxen, så att de kan ta sitt ansvar och hantera situationen!


Fundera

Vilket brott kan det handla om?

Fel svar
Fel svar
Rätt svar

Rätt svar är att det handlar om förolämpning i detta fall!

Förolämpning (brottsbalken 5 kap 3 §) är att säga något nedsättande till en person, för att få personen att känna sig mindre värd.


Det verkliga fallet

Berättelsen om Adam baseras på ett verkligt fall som togs upp i Malmö Tingsrätt. Den utsatta pojken visste vem som låg bakom kommentarerna och polisanmälde.

Pojkarna har erkänt att de skrev kommentarerna, men förnekade att deras avsikt var att kränka pojken. De menar att kommentarerna var en del av ett “allmänt språkbruk”, men Tingsrätten anser att pojkarna måste ha förstått att kommentarerna skulle såra och kränka den andre pojken.

I Tingsrätten dömdes två pojkar för förolämpning, och fick betala 5000 kr i skadestånd.

Info och tips

Har vi ett ansvar att säga ifrån när vi ser saker vi inte tycker är rätt?

Det kan vara svårt att säga ifrån när vi ser orättvisor. Kanske vill vi inte lägga oss i, eller så är vi rädda för att själva bli utsatta. Men det är viktigt att säga ifrån och stötta den som blir utsatt! Om man inte vill säga något direkt till personen som utsätter kan man prata med en vuxen som man litar på.

Panik-lämna sidan! Ikon person som springer
Ikon person som springer Panik-lämna sidan!