Koll på lagen

Hot och hat på Instagram

Lexi får hot och hat på sitt instagramkonto. Olagligt eller bara otrevligt?

Fallet

Lyssna på fallet

Läs fallet

Lexi tycker det är viktigt med samhällsfrågor och hon driver ett Instagramkonto där hon skriver mycket om orättvisor mellan män och kvinnor. Hon brukar skriva om våld i nära relationer, att kvinnor får lägre lön än män och liknande saker. Hennes konto har många följare och ibland skickar följare sina egna berättelser till Lexi som hon lägger upp på sitt konto.

En morgon när Lexi går in på Insta har hon fått ett dm. Personen skriver bland annat att hen ska kidnappa Lexi, binda fast henne och våldta henne. I meddelandet finns också grova porrbilder. Lexi blir rädd och känner sig illamående.

Fundera

Är det vanligare att personer utsätts för hat och hot på nätet, jämfört med IRL?


Vilket brott

Lexi polisanmäler händelsen. Tänk dig att du är åklagare och ska driva ärendet, vilka två brott handlar berättelsen om?

Rätt svar
Fel svar
Rätt svar
Fel svar

Rätt svar är att det handlar om både olaga hot och sexuellt ofredande i detta fall!

Olaga hot (Brottsbalken 4 kap. 5 §) att hota en person så den fruktar för sitt liv, säkerhet eller egendom. Det kan vara att hota någon med vapen, eller hota om att begå ett annat brott mot någon.

Sexuellt ofredande (brottsbalken 6 kap 10 §) är när någon gör eller säger något sexuellt kränkande till dig mot din vilja. När någon till exempel skickar bilder med sexuellt innehåll, kommer med oönskade sexuella förslag, tafsar eller på annat sätt kränker din personliga sexuella integritet.

Vill du veta mer om lagarna? Kolla i vår kunskapsbank


Det verkliga fallet

Fallet om Lexi bygger på en verklig händelse från 2018 då en man dömdes för olaga hot och sexuellt ofredande mot handbollsspelaren och nätaktivisten Linnea Claeson. Mannen hade tidigare dömts två gånger för sexuellt ofredande och straffet för brottet mot Linnea Claeson blev skadestånd på 7000 kr och skyddstillsyn. Domen visar att hot och ofredande på nätet är lika allvarligt som om det sker utanför nätet.

Info och tips

Hur vet man om saker som skrivs på nätet är olagliga eller bara obehagliga och otrevliga?

Näthat är när någon kränker, trakasserar eller hotar en annan person på nätet. Att veta vad som är lagligt eller olagligt är inte alltid så enkelt. Om man skriver något hotfullt och personen uppfattar det som allvarligt och blir rädd kan det vara olaga hot. Om personen tar det som ett skämt eller inte bryr sig är det däremot troligtvis inte brottsligt. Det är samma sak om det händer utanför nätet.

Därför är det viktigt att tänka på vad man skriver och hur man skriver på nätet. Det kan vara svårt att veta hur det uppfattas av andra. Om man själv blivit utsatt för något som känns obehagligt men är osäker på om det är ett brott kan man alltid kontakta polisen och rådfråga.

Panik-lämna sidan! Ikon person som springer
Ikon person som springer Panik-lämna sidan!