Koll på lagen

Örfilad av polisen

En 16-årig kille tas in till polisstationen. När pojken inte gör som polisen säger ger de honom en örfil. Har polisen rätt att använda mer våld än andra?

Fallet

Lyssna på fallet

Läs fallet

Alex är ute på stan med sina kompisar, de har firat att en kompis fyllt 16 år. Då kommer två poliser fram och frågar om de druckit alkohol eller tagit droger. Poliserna vill att Alex följer med till stationen, de tror att han är narkotikapåverkad. Alex blir arg, tycker inte han gjort något fel.

På polisstationen låser de in Alex i ett litet rum. Han är fortfarande arg, men börjar också bli lite rädd. Han säger att han vill ringa sin mamma. Polisen säger att han måste lugna sig och sätta sig ner, men Alex vägrar. Till slut kommer en av poliserna in och trycker ner honom i bänken – Alex tycker polisen tar i för hårt och slår mot polisens arm. Då ger polisen honom en örfil.

Alex blir chockad, han lugnar ner sig och ber om ursäkt för att han slog polisens arm. Då kommer den andra polisen in och trycker ner Alex ansikte mot bänken.

Fundera

Har polisen rätt att använda mer våld än andra?


Vilket brott

Alex och hans mamma känner att polisen var onödigt våldsamma och anmäler händelsen. Tänk dig att du är åklagare och ska driva ärendet, vilka två brott handlar berättelsen om?

Rätt svar
Fel svar
Rätt svar
Fel svar

Rätt svar är att det handlar om både misshandel och tjänstefel i detta fall!

Tjänstefel (Brottsbalken 20 kap. 1§) betyder att en person som arbetar inom offentlig sektor (tex. myndigheter och kommuner) medvetet gör fel eller slarvar med sitt myndighetsuppdrag.

Misshandel (Brottsbalken 3 kap. 5 §) i lagens mening betyder att med avsikt skada en annan person, fysiskt eller psykiskt.

Vill du veta mer om lagarna? Kolla i vår kunskapsbank.


Det verkliga fallet

Berättelsen om Alex är inspirerat av en verklig händelse från 2019. Fallet togs upp i Tingsrätten som menade att 16-åringen inte uppvisat tecken på att vara aggressiv eller våldsam, utan att han suttit på bänken när polisen gav örfilen. Polisen hade arbetat i 27 år, och borde vetat att det inte var rätt att ge en örfil i den situationen. Polisen dömdes för ringa misshandel och dagsböter.

När den andra polisen tryckte ner pojken hade pojken redan lugnat sig och bett om ursäkt. Domstolen ansåg därför att den andra polismannen inte hade anledning att använda mer våld. Han dömdes till tjänstefel och dagsböter. Båda poliserna dömdes även att betala 5000 kr i skadestånd till pojken.

Poliserna fick behålla sina jobb.

Info och tips

Vet du vad du kan göra om du känner dig orättvist behandlad av polisen?

Om du upplever dig orättvist behandlad av polisen på ett sätt som du tror är olagligt kan du göra en polisanmälan. Polisen har en särskild grupp som jobbar med anmälningar mot polisen. Du kan också vända sig till Justitiekanslern (JK), Justitieombudsmannen (JO).

Panik-lämna sidan! Ikon person som springer
Ikon person som springer Panik-lämna sidan!