Koll på lagen

I centrum

I centrum finns det många olika lagar som gäller. Det är lagar som du möter när du exempelvis handlar mat, provar kläder eller besöker vårdcentralen. Vad vet du om lagar i centrum?

Quiz!

Om man behöver tolk har man rätt att få det när man besöker tex vårdcentralen. Sant eller falskt?

Rätt svar
Fel svar

Sant. Rätten till tolk står inte utskrivet i lagen, men det finns annat stöd – tex i Patientlagen står det “Informationen som ges till patienten ska anpassas till individens förutsättningar utifrån ålder, mognad, erfarenheter och språklig bakgrund”.

Av misstag glömmer du att scanna en vara i mataffären. Olagligt eller bara otrevligt?

Fel svar
Rätt svar

Otrevligt. För att det ska räknas som stöld måste man haft uppsåt, alltså göra det med flit. Om du märker att du glömt att betala är det bäst att gå tillbaka och betala i efterhand.

En kund säger kränkande saker till personalen på Ica, b.la. att hen inte ska skylta med sin sexualitet och att man inte borde få bära regnbågssymboler. Olagligt eller bara otrevligt?

Rätt svar
Fel svar

Olagligt. Förolämpning är ett brott som betyder att en person kränker en annan, på ett sätt som ska få den andra att känna sig mindre värd. I det här fallet med hatbrottsmotiv, eftersom kränkningen kan kopplas till personens sexuella läggning.

Att i hemlighet fota en person i provhytten på HM. Olagligt eller bara otrevligt?

Rätt svar
Fel svar

Olagligt. Kränkande fotografering. Det är ett brott att i hemlighet fotografera eller filma någon som befinner sig i sin privata miljö eller på en annan plats som är avsedd att vara privat. Det kan vara på en toalett, i ett omklädningsrum eller liknande.

Du tecknar ett mobilabonnemang åt din kompis eftersom hen har skulder. Kompisen betalar inte sina fakturor. Du måste betala trots att det inte är din telefon. Sant eller falskt?

Rätt svar
Fel svar

Sant. Avtalsrätt. Den som står på avtalet måste betala.

Du köper ett par nya skor i en butik på stan och ångrar dig innan du använt dem. Du har enligt lagen rätt att lämna tillbaka dem. Sant eller falskt?

Fel svar
Rätt svar

Falskt. Det finns ingen lag som säger att butiker måste erbjuda bytesrätt eller öppet köp, även om många gör det. Om du istället handlar online gäller distansavtalslagen, då har du 14 dagars ångerrätt.

En romsk kvinna blir förföljd av personalen inne i mataffären eftersom de tror att hon ska snatta. Otrevligt eller olagligt?

Rätt svar
Fel svar

Olagligt. Diskrimineringslagen. Diskriminering på grund av etnisk tillhörighet. I lagen gäller även “förmodad etnicitet” det betyder den etnicitet som en person tror en annan har, det behöver inte vara samma som personen egentliga etniska tillhörighet.

Dragkedjan på din kompis nya, dyra vinterjacka har gått sönder. Hen har rätt att lämna tillbaka den och få en ny. Sant eller falskt?

Rätt svar
Fel svar

Sant. Konsumentköplagen. I lagen ingår 3 års reklamationsrätt, att företaget ska reparera, byta ut eller erbjuda pengarna tillbaka om det är fel på varan. Det gäller om du använt varan på rätt sätt.

Du och en kompis står i en butik och provar olika mössor. Då går en person ni inte känner förbi och säger “jävla vad ful du är”. Olagligt eller bara otrevligt?

Fel svar
Rätt svar

Otrevligt. För att det ska räknas som förolämpning måste kräkningen riktas direkt mot en person och såra den på ett “personligt plan”.

En person har ställt sin bil så den blockerar din bil, och du inte kan köra ut från parkeringen. Olagligt eller bara otrevligt?

Rätt svar
Fel svar

Olagligt. Egenmäktigt förfarande, det kan vara två saker.

  1. Att någon tar eller använder något – men inte tänker behålla det (tex. lånar en cykel utan lov).
  2. Att någon hindrar dig från att använda din egendom (tex. att någon har låst fast din cykel med ett lås som du inte har nyckel till.)

Sådär ja, du fick 0/10 frågor rätt!

Info och tips

Många otrevliga och olagliga situationer kan uppstå när du är i centrum. Det är därför bra att hålla koll på sina rättigheter för att inte företag eller andra ska köra över en.

Behöver du stöd i vilka rättigheter du har när du köper saker eller tjänster i en butik? På Hallå konsument finns information och tips.

Panik-lämna sidan! Ikon person som springer
Ikon person som springer Panik-lämna sidan!