Koll på lagen

Nakenbilder på Snapchat

En kille pressar Sassa att skicka nakenbilder på sig själv. Olagligt eller bara otrevligt?

Fallet

Lyssna på fallet

Läs fallet

Sassa är 13 år. En kväll lägger någon som heter Patrik_91 till henne på Snapchat och frågar om hon vill ha ett presentkort på HM på 1000 kr. Det vill hon såklart, men i utbyte säger Patrik att hon måste skicka en bild på sig själv. Hon tar en selfie, men Patrik vill att hon tar en bild utan tröja. Det känns inte riktigt bra, men å andra sidan har hon bh, det är ju typ som att ha bikini på sig och 1000 kr är mycket pengar. Hon tar av sig tröjan och skickar en bild, men något presentkort dyker aldrig upp.

Den kommande månaden får hon flera snaps och sms från Patrik. Han säger åt henne att logga in på Skype för att skicka fler bilder och videos, utan kläder. Om hon inte gör som han säger kommer han skicka bilden till hennes familj och kompisar. Sassa vågar inte göra annat än att skicka nya bilder och hon vågar heller inte berätta för någon om Patrik.

Fundera

Är det vanligt att bli pressad till att skicka avklädda bilder på nätet?


Vilket brott

Till slut berättar Sassa för sina föräldrar, de hjälper henne att polisanmäla händelsen. Tänk dig att du är åklagare och ska driva ärendet, vilka två brott handlar berättelsen om?

Fel svar
Fel svar
Rätt svar
Rätt svar

Rätt svar är att det handlar om både grooming och sexuellt övergrepp mot barn i detta fall!

Grooming (Brottsbalken 6 kap 10 a §) är när en vuxen tar kontakt med ett barn under 15 år med syfte att senare träffas och utnyttja barnet sexuellt, i lagen kallas brottet ”Kontakt med barn i sexuellt syfte”. Det spelar ingen roll om träffen sker på nätet eller utanför, och om träffen äger rum eller inte.

Sexuella övergrepp mot barn (Brottsbalken 6 kap. 6 §) är en sexuell handling med barn och unga under 15 år, eller ungdom som är under 18 år och är i en beroendeställning mot gärningspersonen. Samlag med barn räknas inte som sexuella övergrepp, då är det istället brotten våldtäkt mot barn (brottsbalken 6 kap. 4 §) eller sexuellt utnyttjande av barn (Brottsbalken 6 kap. 5§).


Det verkliga fallet

Fallet bygger på en stor brottsutredning från 2013. Mannen dömdes för att ha utsatt över 60 barn för väldigt grova brott. Mannen fick fängelse i 7 år och 9 månader. Han dömdes bland annat för sexuella övergrepp mot barn och grooming.
Mannen hotade att sprida flickans bilder, om han hade gjort det skulle han även gjort sig skyldig till olaga integritetsintrång (att sprida känsliga uppgifter, tex nakenbilder, sexfilmer eller läkarintyg).

Info och tips

Hur vet du vem du pratar med på nätet?

När någon kontaktar dig på nätet är det alltid bra att fundera över varför personen kontaktar dig. Det är extra viktigt att vara vaksam om en vuxen kontaktar dig utan att vara tydlig med varför. Vuxna kan ibland också utge sig för att vara någon annan, kanske någon i din ålder.

En varningsklocka är om personen vill ha nära och tät kontakt med dig, och säger att du inte ska vara öppen med det inför din familj och vänner.

Även på nätet gäller samtyckeslagen, exempelvis när man skickar sexuella bilder eller meddelanden. Ingen får tvinga dig till det genom hot, tjat eller utpressning!

Vid alla brott är det viktigt med bevis! Läs mer om hur du säkrar dina bevis, både fysiskt och digitalt. Här finns kontaktuppgifter till organisationer som kan hjälpa dig om du blivit utsatt för brott på nätet. Om du är rädd att bilder på dig sprids kan du få hjälp av Ecpat att spåra och ta bort dem.

Panik-lämna sidan! Ikon person som springer
Ikon person som springer Panik-lämna sidan!