Koll på lagen

Exet som var ett ”BIG mistake”

Ett par har skapat en spellista på spotify inför deras inflyttningsfest. En dag har spellistan plötsligt döpts om – till ”BIG Mistake”. Har de blivit utsatta för ett brott?

Fallet

Lyssna på fallet

Läs fallet

Cleo har tillsammans med sin nya sambo Lisa skapat en spellista inför deras kommande inflyttningsfest där de ska fira att de flyttat ihop. En dag hade denna spellista plötsligt döpts om – till ”BIG Mistake”.
I listan hade även lagts till ett antal låtar som inte funnits där tidigare. Låtarna hade titlar som ”Du kommer ångra det här”, ”Woman abuser” och ”Weak defence”. Några dagar senare ser Cleo att hennes profilbild på Netflixkontot ändrats till en ”fuck off”-emoji

Cleo misstänker att det är hennes ex Sam som har gjort ändringarna, eftersom Sam flera gånger kontaktat Cleo fast hon sagt att hon inte vill ha någon kontakt. Cleo anmäler händelsen till polisen.

Fundera

Tror du det är olagligt att använda någon annans konto, även fast du lämnat uppgifterna till personen?


Vilket brott

Du är åklagare och ska driva fallet i domstol. Vilket eller vilka av följande brott handlar fallet om?

Fel svar
Fel svar
Fel svar
Rätt svar

Rätt svar är att det handlar om ofredande i detta fall!

Ofredande (Brottsbalken 4 kap. 7 §) Ofredande är att någon blir fysiskt antastad eller blir kontaktad på ett sätt som är störande. Det kan vara mobbning, att knuffa eller hålla fast någon. Det kan också vara att någon flera gånger ringer eller skickar oönskade meddelanden med trakasserande innehåll.

Avsikt spelar roll! Den som ofredar måste veta om att det den gör är fel.

Vill du veta mer om lagarna? Kolla i vår kunskapsbank


Det verkliga fallet

Fallet grundas på ett riktigt fall från 2020, där kvinnan som åtalats har dömts för ofredande. Utöver kräkningar på Netflix och Spotify hade kvinnan även skrivit nedsättande kommentarer och spridit information om sitt ex och hans anhöriga på Flashback.

Kvinnan dömdes till skyddstillsyn och att betala 10 000 kr i skadestånd till målsägande. Kvinnan som var anställd av Polismyndigheten blev även av med sitt jobb.

Exempel på andra fall av ofredande:

  • Några gymnasieelever har i skolans lokaler bundit en annan elev med tejp till händer och fötter så att han inte har kunnat röra sig (NJA 2013).
  • En person har i en annan persons namn ansökt om och betalat medlemskap i ett politiskt parti som den andre personen inte sympatiserade med (RH 2015:64)

Info och tips

Vet du vad du kan göra om du blir utsatt för brott på nätet?

Panik-lämna sidan! Ikon person som springer
Ikon person som springer Panik-lämna sidan!