Koll på lagen

Hyra i andra hand

Elon hyr en lägenhet i andrahand och kommer inte överens med personen han hyr av. Kan han bli utsparkad?

Fallet

Lyssna på fallet

Läs fallet

Elon är 19 år och har precis flyttat till en ny stad där han ska börja plugga på universitetet. Det var inte lätt att hitta en bostad. Till slut fick han svar på en lägenhet som han hittade via blocket.se som han får hyra i andrahand.

Lägenheten var ganska dyr och han tyckte det var lite konstigt att kvinnan som hyrde ut inte ville skriva kontrakt. Men Elon hade inga andra alternativ, så han tackade ja. Efter en månad i lägenheten kontaktar kvinnan honom och säger att en till person kommer att flytta in i lägenheten. Elon blir irriterad, och säger att det inte är okej och dessutom måste hon komma och laga lamporna i köket som inte fungerat på flera veckor.

Då säger kvinnan att om Elon inte låter den andra personen bo i lägenheten kommer hon kasta ut Elon och hans saker på gatan.

Fundera

Har kvinnan rätt att kasta ut Elon? Varför, varför inte?


Vilket brott

Elon tycker inte det är okej och funderar på att anmäla kvinnan. Tänk dig att du är åklagare och ska driva ärendet, vilken lag handlar berättelsen om?

Fel svar
Fel svar
Fel svar
Rätt svar

Rätt svar är att det handlar om Hyreslagen i detta fall!

Hyreslagen (Jordabalken 12 kap.) gäller när du hyr en bostad. Här ingår bland annat vad som gäller om du hyr ut i andra hand och uppsägning. Några viktiga regler:

  • Att bo svart utan avtal och tillåtelse från hyresvärden är olagligt!
  • Hyra ut i andra hand: om du hyr ut hela bostaden behöver du hyresvärdens godkännande.
  • Inneboende: om du hyr ut en del av bostaden men samtidigt bor kvar – behöver du inte hyresvärdens godkännande.

Vill du veta mer om lagen? Kolla i vår kunskapsbank


Det verkliga fallet

Elons berättelse baseras på ett verkligt fall från 2021. Den åtalade personen hyrde ut sin lägenhet svart och höjde hyran med 4000 kr. Fallet är inte avgjort i domstol, men det förväntade straffet om personen döms är böter.

Hösten 2019 blev kombinationen av svartuthyrning och överhyra, ett brott som kan ge böter eller fängelse i högst två år.

Svartuthyrning = att hyra ut bostaden utan kontrakt. Elon som hyrde lägenheten kan inte åtalas, utan bara den som hyr ut. Att hyra svart betyder att Elon kan bli uppsagd utan förvarning.

Överhyra = den som hyr ut får inte ta ut en högre hyra än vad bostaden kostar. Men får bara ta samma hyra som man själv betalar för bostaden. Om bostaden är möblerad kan en mindre summa för möblerna läggas på, max 15% av hyran.

Info och tips

Om du ska hyra en lägenhet, se till att ni skriver kontrakt. Det skyddar dig mot att bli utkastad. I kontrakten har man oftast 3 månaders uppsägningstid, vilket ger dig en bättre chans att hitta ett nytt boende. Ett kontrakt skyddar dig också mot att hyresvärden tar beslut som ni inte kommit överens om.

Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand måste du få godkänt av husets ägare, skriva kontrakt och inte ta ut en för hög hyra. Om du istället bor kvar i lägenheten men hyr ut ett rum till en inneboende behöver det inte godkännas av hyresvärden.

Om du är medlem i hyresgästföreningen kan de hjälpa dig med dina rättigheter!

Panik-lämna sidan! Ikon person som springer
Ikon person som springer Panik-lämna sidan!