Koll på lagen

En klapp på rumpan

Fritidsledaren kramar om Misha och ger henne en klapp på rumpan. Olagligt eller bara otrevligt?

Fallet

Lyssna på fallet

Läs fallet

Misha är 13 år. När skolan har studiedag ska hon följa med fritidsgården till Liseberg. De ska åka tidigt på morgonen och hon kommer lite för sent till samlingen. Fritidsledarna står utanför bussen och ger information till alla som ska med, Misha ställer sig en bit ifrån de andra för att inte störa.

En av fritidsledarna går då fram till Misha och ställer sig bakom henne. Han lägger armarna runt henne och ”vaggar” henne. Han säger ”kom igen nu, in i bussen” och ger henne en klapp på rumpan.

Fundera

Finns det situationer där det är det okej att bli kramad av sin fritidsledare?


Vilket brott

Misha tyckte hela situationen var väldigt obehaglig och får hjälp av sina föräldrar att polisanmäla händelsen. Tänk dig att du är åklagare och ska driva ärendet, vilket brott handlar berättelsen om?

Fel svar
Fel svar
Rätt svar
Fel svar

Rätt svar är att det handlar om sexuellt ofredande i detta fall!

Sexuellt ofredande (brottsbalken 6 kap 10 §) är när någon gör eller säger något sexuellt kränkande till dig mot din vilja. När någon till exempel skickar bilder med sexuellt innehåll, kommer med oönskade sexuella förslag, tafsar eller på annat sätt kränker din personliga sexuella integritet.

Vill du veta mer om lagarna? Kolla i vår kunskapsbank


Det verkliga fallet

Fallet bygger på en händelse från 2019 då var det en idrottslärare som blev polisanmäld. Läraren sa i domstolen att han ibland kramar sina elever men inte på det sättet tjejen sa. Han menade att han la armarna runt henne för att hjälpa henne med orienteringskartan, eftersom det hände på en idrottslektion.

Flera klasskompisar hade sett vad som hände och blev vittnen. Som en del av bevisningen fanns också en utredning om kränkande behandling som rektorn hade gjort efter att flera elever anmält läraren.
Domstolen menar att läraren vid tre olika tillfällen lagt armarna om eleven och gett henne en klapp på rumpan. ”Kramarna” har inte varit hårda, men har upplevts obehagligt, speciellt eftersom det varit en lärare som gjort det. Hovrätten bedömer att lärarens agerande är en sexuell kränkning.

Läraren dömdes till böter på 2500 kr och skadestånd till eleven på 7000 kr.

Info och tips

I vilka situationer kan det vara okej att en vuxen, tex en lärare eller fritidsledare rör en eller kramar en?

I det här fallet sa domstolen att man måste se händelsen i sitt sammanhang, det betyder att situationen spelar roll! Till exempel kan en smekning på ryggen i vissa fall vara tröstande, men i andra fall ett sexuellt närmande. I det här fallet fanns det ingen anledning för läraren att agera som han gjorde. I andra fall kanske det kan vara okej med en kram om avsikten är att trösta en elev.

Panik-lämna sidan! Ikon person som springer
Ikon person som springer Panik-lämna sidan!