- Lagar och domar
- augusti 25, 2022
Slagsmål på skolgården
17-åring kände sig hotad och sparkade en klasskompis i ansiktet. Misshandel eller nödvärn?

Fallet
I februari 2020 blir det tjafs mellan klasskompisarna i en klasschatt. Dagen efter när de träffas i skolan fortsätter bråket och det blir slagsmål på skolgården.
Hur bråket började har de två klasskompisarna olika åsikter om. 17-åringen blev knuffad och tryckt mot ett cykelställ och en parkerad cykel, möjligtvis av flera personer. 17-åringen drar då klasskompisen i håret och när klasskompisen hamnar sittandes på marken sparkar även 17-åringen henne i ansiktet.
Klasskompisen fick näsblod och rodnad i ansiktet och händelsen filmades.
17-åringen anmäldes för misshandel men säger att hon bara försvarade sig. Vad säger lagen?
Misshandel
Brottsbalken 3 kap. 5 §
Att med avsikt skada en annan person, fysiskt eller psykiskt.
Det finns olika grader av misshandel:
- Ringa misshandel – örfil, knuff, lättare spark eller slita i någons kläder. Böter eller fängelse i högst 6 månader.
- Misshandel – som leder till kroppsskada, smärta eller sjukdom. Fängelse högst 2 år.
- Grov misshandel – hänsynslöst och grovt våld, som kan vara livsfarligt. Att sparka någon som ligger, eller flera som ger sig på en person som är hjälplös. Fängelse minst 1 och högst 6 år.
- Synnerligen grov misshandel – grovt våld där det används vapen som kan ge permanenta skador. Fängelse i minst 5 och högst 10 år.
Ibland kan det vara okej att använda våld som egentligen är olagligt, om det sker i självförsvar. Det kallas nödvärnsrätt.
Vad är nödvärnsrätt?
Brottsbalken 24 kap. 1 §
Nödvärnsrätt handlar om rätten till försvar för att skydda dig själv och andra i din närhet. Lagen innebär att du får använda våld eller hot om våld som annars är olagligt. Det kan vara om någon misshandlar dig eller bryter sig in i ditt hem.
Du får inte använda mer våld än nöden kräver – men det kan vara svårt att veta var gränserna går!
Tre villkor:
- Du blir utsatt för ett brottsligt angrepp, gärningspersonen har avsikt att göra något brottsligt som kan betyda fängelse. Att av misstag knuffa någon är inte en okej anledning att använda nödvärn.
- Det ska vara aktuellt – angreppet ska vara påbörjat eller hotas att hända väldigt snart.
- Försvaret är nödvändigt. Om någon spottar dig i ansiktet får du inte ge den en käftsmäll! Våldet får inte vara ”uppenbart oförsvarligt”.
Tredje person: du har som tredje person rätt att hjälpa den som blir utsatt genom att själv använda nödvärnsrätt.
Vad tyckte domstolen om det här fallet?
Domen
Bevisen i tingsrätten var bland annat filminspelningen och vittnen. Tingsrätten tyckte att 17-åringen hade rätt att försvara sig genom att dra klasskompisen i håret och eventuellt ge henne något slag, när hon blev tryckt mot cykelstället.
Däremot dömdes 17-åringen för misshandel pga av att hon sparkade klasskompisen när hon satt på marken. Det var inte längre en hotfull situation mot 17-åringen ansåg tingsrätten.
Domen överklagades till hovrätten som ändrade tingsrättens dom och friade 17-åringen. I hovrätten visades en längre film av händelsen där flera personer var nära 17-åringen och det var en hetsig stämning när sparken utdelades.
17-åringens rädsla för att bli attackerad av flera personer samtidigt gjorde att domstolen inte tyckte att hon skulle dömas för att ha försökt komma undan situationen.
17-åringen hade alltså rätt till nödvärn.
Källa: Bellman, 2022, Flicka frias efter skolgårdsbråk – agerade i nödvärnsexcess, Dagens juridik via: https://www.dagensjuridik.se/nyheter/flicka-frias-efter-skolgardsbrak-agerade-i-nodvarnsexcess/
Dela vidare!
Håll dig uppdaterad,
läs våra nyheter!
It´s a wrap! Filminspelningarna är klara!
Under hösten har Gryt film spelat in fem kortfilmer om lagar och rättigheter för unga. Här kommer ett smakprov från inspelningarna.

Publishingpriset!
Koll på lagens hemsida har vunnit guld i Publishingpriset!

Ny rapport om rasism i fotbollen
Vilka upplevelser av diskriminering vittnar spelare och tränare om inom fotbollen?Vilket stöd finns i lagen för den som utsätts för rasism eller diskriminering inom fotbollen? Det är frågeställningarna som ställs…
