Koll på lagen

Bära kniv

Kai har en liten kniv i fickan när han går ut. Han skulle aldrig använda den men den gör att han känner sig tryggare. Olagligt eller bara otrevligt?

Fallet

Lyssna på fallet

Läs fallet

Kai har senaste tiden känt sig ganska otrygg när han är ute. Det finns ett gäng i stan som hotat honom och han bestämmer sig för att ha en liten kniv på sig när han går ut. Han skulle nog aldrig använda den, men att veta att han kan försvara sig om något händer gör att han känner sig lite tryggare.

En kväll när fritidsgården precis stängt och Kai och hans kompisar står och snackar utanför ser de gänget som hotat Kai. De är på väg mot fritidsgården. Kai börjar känna sig nervös, han stoppar handen i jackfickan och håller i kniven. Några sekunder senare dyker polisen upp. Fritidsledarna har förstått vad som är på gång och ringt polisen. Alla blir visiterade och polisen hittade kniven i Kais ficka.

Fundera

Tror du att det är vanligt att unga har kniv eller andra vapen på sig? Varför?


Vilket brott

Kai blir anmäld och får följa med till polisstationen. Tänk dig att du är åklagare och ska driva ärendet, vilket brott handlar berättelsen om?

Fel svar
Rätt svar
Fel svar
Fel svar

Rätt svar är att det handlar om brott mot knivlagen i detta fall!

Knivlagen (1988:254) förbjuder knivar och andra farliga föremål som kan användas som vapen. Dessa är förbjudna på allmänna platser, i fordon och i skolor. Farliga föremål kan tex vara:

  • Kaststjärnor
  • Butterflyknivar
  • Knogjärn
  • Svärd
  • Pepparspray/tårgas

Vill du veta mer om lagarna? Kolla i vår kunskapsbank


Det verkliga fallet

Fallet är påhittat men inspirerat av ett fall där en 16-årig kille dömdes för brott mot knivlagen. Knivlagen innebär att det är förbjudet att bära kniv på allmän plats, i fordon och i skolor.

16-åringen hade två knivar på sig i skolan, dessutom hade han ett järnrör i sitt skåp. Han hade dagen innan varit i bråk med några andra ungdomar. Att ha kniv som självförsvar kan göra brottet allvarligare, eftersom det då finns risk att kniven faktiskt kommer användas mot någon. Utifrån hans bakgrund bedömde Högsta domstolen att det fanns en stor risk att han skulle använda knivarna.

16-åringen dömdes 2020 för grovt brott mot ”förbud beträffande knivar och andra farliga föremål” (knivlagen). Grovt brott ger egentligen fängelse men på grund av hans ålder dömdes han till ungdomstjänst i 35 timmar.

Info och tips

Vad finns det för anledningar till att man bär kniv?

Det kan finnas flera anledningar till att man bär kniv. Kanske använder man kniv i sitt jobb eller när man är ute i skogen. I andra fall kanske man känner sig tryggare som i fallet med Kai, men det är viktigt att komma ihåg att det inte är lagligt att ha kniv på sig även om man känner sig hotad.

Finns det tillfällen där man får bära kniv?

Knivlagen har några undantag, till exempel hantverkare som använder kniv i sitt arbete. Då får man ha kniv på allmän plats, på väg till och från jobbet. Man får också ha kniv om man plockar svamp, eller om man är militär och kniv ingår i uniformen.

Däremot får man inte äga, låna eller använda vissa typer av knivar (tex butterflyknivar) om man är under 21 år.

Panik-lämna sidan! Ikon person som springer
Ikon person som springer Panik-lämna sidan!