Koll på lagen
Ikon bok med bokmärke

Misshandel (Brottsbalken 3 kap. 5 §)

Att med avsikt skada en annan person, fysiskt eller psykiskt. Fysisk misshandel kan vara med eller utan vapen och hot. Våld kan vara knivstick, knuffar, sparkar, örfilar. Yngre män som blir misshandlade blir det oftast av någon de inte känner. Kvinnor som blir misshandlade blir det oftast av en person den varit i en relation med.

Det finns olika grader av misshandel,

Ringa misshandel – örfil, knuff, lättare spark eller slita i någons kläder. Böter eller fängelse i högst 6 månader. 

Misshandel – som leder till kroppsskada, smärta eller sjukdom. Fängelse högst 2 år.

Grov misshandel – hänsynslöst och grovt våld, som kan vara livsfarligt. Att sparka någon som ligger, eller flera som ger sig på en person som är hjälplös.  Fängelse minst 1 och högst 6 år. 

Synnerligen grov misshandel – grovt våld där det används vapen som kan ge permanenta skador. Fängelse i minst 5 och högst 10 år. 

Ibland kan det vara okej att använda våld som egentligen är olagligt, om det sker i självförsvar. Det kallas Nödvärnsrätt.

Vill du veta mer? Fortsätt gärna läsa på dessa sidor!

Ikon "www", länk, muspekare
Ikon hjärna

Övningar

Här nedanför hittar du alla våra övningar. Lös ett fall som är inspirerat av verkliga brott och domar. Eller ett dilemma där…

Läs mer
Ikon bok med bokmärke

Lagar

Koll på lagens egna lagbok! Vi har översatt olika lagar och brott från ”juridiska” till ett lite enklare språk. Här finns alla…

Läs mer
Panik-lämna sidan! Ikon person som springer
Ikon person som springer Panik-lämna sidan!