Koll på lagen
Ikon bok med bokmärke

Bedrägeri (Brottsbalken 9 kap 1 och 2 §)

Att lura någon att göra något eller att låta bli att göra något som gör att gärningsmannen vinner på det och den lurade förlorar på det.

Eller om någon ljuger, ger fel information eller påverkat resultatet av en automatisk informationsbehandling för att tjäna på det själv samtidigt som det skadar någon annan.

Automatisk informationsbehandling handlar om hur datorer och maskiner hanterar och jobbar med information. Att påverka det kan t.ex. vara att byta ut prislappar och scanna in en billigare vara i en självscanningskassa.

Om brottet inte är så allvarligt döms det som ringa. Dessutom kan någon dömas för ringa bedrägeri om de utnyttjar saker som normalt kräver betalning, som boende, mat, transport eller biljetter till en show, utan att betala för det. Oavsett om de lurar någon eller inte. Men det gäller inte om det handlar om väldigt värdefulla saker eller om det är så allvarligt så det ska räknas till bedrägeri.

Straff: Fängelse i högst två år.

Om det ses som ringa – böter eller fängelse i högst sex månader.

Vill du veta mer? Fortsätt gärna läsa på dessa sidor!

Ikon "www", länk, muspekare
Ikon hjärna

Övningar

Här nedanför hittar du alla våra övningar. Lös ett fall som är inspirerat av verkliga brott och domar. Eller ett dilemma där…

Läs mer
Ikon bok med bokmärke

Lagar

Koll på lagens egna lagbok! Vi har översatt olika lagar och brott från ”juridiska” till ett lite enklare språk. Här finns alla…

Läs mer
Panik-lämna sidan! Ikon person som springer
Ikon person som springer Panik-lämna sidan!